Fruitverwerking
Wat doen met je fruit
Een hoogstamboomgaard levert heel wat sappig fruit op. Helaas merken we in de praktijk dat er soms tientallen kilo’s aan de bomen blijven hangen, omdat mensen het fruit niet verwerkt of geplukt krijgen. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen voor de fruitverwerking van je hoogstamboomgaard.
Bezint eer ge begint
Je kan al bij de aanplant nadenken over de fruitverwerking. Als je kiest voor diverse rassen, die op verschillende momenten rijp zijn, heb je het hele jaar door fruit en zal je minder snel met overschotten blijven zitten. Bepaalde variëteiten bewaren bovendien lang, zoals Keuleman-appeltjes. Controleer bij aanplant of de soorten die je kiest goed bewaren. Op de website van Velt vind je heel wat tips voor het plukken en bewaren van fruit.
Sharing is caring
Op de website van Goed Geplukt kan je overtollig fruit beschikbaar stellen. Particulieren die op zoek zijn naar vers hoogstamfruit kunnen je via dit platform contacteren. Vervolgens maken jullie afspraken: je bepaalt zelf of deze persoon het fruit zelf plukt of dat jij dat doet, en of je er een financiële vergoeding voor vraagt. Op de website vind je aanbieders en afnemers over heel Vlaanderen.
Je eigen fruitcreaties
Je kan er ook voor kiezen om je fruit te (laten) verwerken tot ambachtelijke producten. Heel wat lokale bedrijfjes zijn op zoek naar lekker hoogstamfruit. Bij anderen kan je dan weer terecht om jouw fruit tegen betaling te laten verwerken. Wat dacht je van appelsap, stroop of likeur van eigen vruchten? Zo geniet je echt het jaar rond van je boomgaard en het is bovendien leuk om uit te delen aan familie en vrienden, of als origineel en ecologisch relatiegeschenk. Op onze pagina met fruitverwerkers vind je een overzicht van de mogelijkheden!
Zelf aan de slag met je fruit? Het internet staat bol van recepten om je fruit creatief te verwerken. Je kan misschien zelfs een eigen ciderexperiment opzetten?